Bureau Box is een allround communicatiebureau. Ons werk is eigentijds, out of the box en af en toe een beetje brutaal. Zowel online als offline is Bureau Box jouw partner voor effectieve en creatieve communicatie.

Weteringpad 100, 3762 ES Soest

info@bureaubox.nl

Volg ons op:

 
B

[ARTIKEL, DEEL 1/2] “Ik wil een website laten maken. Wat komt daar allemaal bij kijken?”

Van diverse kanten hebben ons vragen bereikt over het functioneren van een website. Want wat komt er allemaal bij kijken als je een website wil laten maken? Dat is vaak meer dan mensen denken, en ingewikkelder dan vooraf gehoopt… In dit tweedelige artikel nemen we je mee in deze soms verwarrende wereld.

Als je een nieuwe site wilt launchen, moet er meer gebeuren dan het bouwen alleen. Vergelijk het met het bouwen van een huis: met alleen een opdracht aan de aannemer ben je er nog niet. Je moet eigendom hebben over de grond onder het huis, je moet je inschrijven bij de gemeente (en goedkeuring krijgen voor je nieuwbouwproject), je hebt een architect nodig die je huis ontwerpt en je hebt voorzieningen zoals gas, licht en water nodig. En dan moet je huis ook nog eens onderhouden worden (zoals het schilderwerk, je CV-ketel, het dak etc.).

Eigenlijk geldt dit alles ook voor een website. Alleen heb je dan niet te maken met aannemers, architecten, gemeentes en energiemaatschappijen, maar met webdevelopers, webdesigners, hostingproviders, domeinen en Google. Hoe gaat dit in zijn werk? En wat kan je eventueel zelf doen om de kosten te drukken?

1. Website laten maken? Zoek een webdesigner en/of webdeveloper!

De eerste stap die je meestal neemt is het zoeken naar een geschikte partij die je jouw website kan laten maken. Dit kan een communicatiebureau zijn (zoals wij dat zijn), maar ook freelance webdevelopers, digital agencies of online marketingbureau’s. Let hierbij op het verschil tussen een designer en een developer: een designer ontwerpt alleen, een developer bouwt. Een webontwerp alleen heb je niet veel aan, dus zorg ervoor dat de partij waarmee je in zee gaat ook de daadwerkelijke website kan bouwen. In onze vergelijking met het bouwen van een huis, zijn dit je aannemer en je architect!

2. Je hebt een domeinnaam nodig

Wanneer je geen adres hebt, heb je weinig aan je huis. Je domeinnaam is in weze het adres van je nieuwe website. Het vertelt bezoekers waar ze moeten zijn. Voor onze website is het domein bureaubox.nl.

Zoals je ziet bestaat een domein uit twee onderdelen: de naam – bureaubox – en de extentie – .nl -. De naam is vrij om te kiezen (bureaubox, pieterstuinen, koffiediscounter, etc.), mits nog niemand je voor is geweest. Voor de extentie achter de naam, heb je keuze uit verschillende opties. De meest gangbare zijn .nl, .com, .org (voor non-profit), .info en .shop.

Je kunt je domeinnaam laten registreren (en checken op beschikbaarheid) bij een online registrar zoals godaddy.nl, domein-registreren.nl, transip.nl of yourhosting.nl. De kosten die je hiervoor betaalt zijn op jaarbasis, en variëren, afhankelijk van de extentie die je kiest, tussen de €9,05 en €50,00. Deze kosten betaal je via de registrar aan ICANN, een internationale non-profit organisatie die domeinnamen en IP-adressen distribueert.

Het onderstaande screenshot in afkomstig van domein-registreren.nl. Het laat de beschikbare extenties bij de door jou gekozen domeinnaam zien, inclusief de jaarlijkse registratiekosten.

3. Je hebt hosting nodig

Oke, je hebt een huis en een adres (een website en een domeinnaam). Het volgende wat je moet doen, is zorgen dat je een perceel hebt om je huis op te bouwen. Deze grond kun je vergelijken met het hostingpakket dat je nodig hebt voor je website. Het is de ruimte die je huurt van je hostingprovider, waarbinnen de site gebouwd wordt. Deze hostingpakketten heb je in allerlei soorten en maten, van verschillende aanbieders. Hoewel de prijzen per aanbieder niet veel verschillen, is de aangeboden kwaliteit niet altijd even goed.

Om te begrijpen waar een hostingpakket uit bestaat, zijn er twee begrippen die ik je moet uitleggen: geheugen en bandbreedte. De eerste, geheugen, zegt wat over de omvang van je hostingpakket. Hoe meer geheugen je hebt, hoe meer data je op je hostingserver op kunt slaan. In de praktijk betekent dit dat de website die je kunt hosten, veel groter is (in MB’s, of GB’s). De tweede, bandbreedte, zegt wat over hoe vaak deze data verstuurd kan worden. Elke keer dat iemand jouw website bezoekt, download hij de website van je server af naar zijn of haar browser. De beschikbare bandbreedte bepaalt hoe vaak jouw site door bezoekers gedownload kan worden. Simpel gezegd: een hogere bandbreedte kan méér verkeer afhandelen. Heb je veel bezoekers, heb je veel bandbreedte nodig.

Zoals gezegd zijn er veel aanbieders van hostingpakketten, met wisselde kwaliteit. De meeste providers bieden overigens ook de mogelijk een domeinnaam te registreren, zodat je daarvoor niet apart naar een registrar hoeft. Bekende Nederlandse hostingproviders zijn (in willekeurige volgorde): strato.nl, argeweb.nl, hosting2go.nl, antagonist.nl en yourhosting.nl. Zie je door de bomen het bos niet meer, en weet je niet wat je moet kiezen? Check dan even hostingwijzer.nl!

Voor de klanten die hun website door ons laten maken, bieden wij ook hosting en domeinnaamregistratie aan. Je hoeft hier dus niet zelf naar op zoek! Wij stellen op basis van jouw website een hostingpakket op maat samen, met exact voldoende geheugen, en exact voldoende bandbreedte. Zo betaal je alleen voor wat je ook echt gebruikt! Bovendien geven wij, als je de hosting door ons laat verzorgen, volledige functioneringsgarantie en support. Dat houdt in: 100% uptime van je site, en nooit meer zelf dingen uitzoeken! Heb je dan alsnog vragen, of heb je bijvoorbeeld nieuwe e-mailadressen nodig? Geef een belletje, en we regelen het voor je!

4. Zorg dat je site wordt gebouwd in een voor jou toegankelijk CMS

Webdeveloper, check. Domeinnaam, check. Hosting, check. Dan wordt het nu tijd om de website te laten maken. Zorg ervoor dat je webbouwer dit doet in een Content Management System (CMS), zodat je later zelf aanpassingen kunt maken. Het CMS geeft jou een dashboard/interface van waaruit je afbeeldingen, teksten, linkjes, eigenlijk de complete inhoud van je website kunt veranderen. Voorbeelden van dergelijke CMS’en zijn WordPress, Joomla, Drupal, Squarespace en Wix.

Zelf werken we bij Bureau Box vrijwel uitsluitend met WordPress. WordPress is een open-source software. Dat houdt in dat de software gratis downloadbaar is, en verbeteringen in de software komen uit de gebruikers-community zelf. Er zit geen bedrijf achter WordPress, het is van niemand en tegelijkertijd van ons allemaal. Dat maakt het makkelijk de software van WordPress te customizen naar de wensen van onze klanten. Joomla en Drupal zijn ook voorbeelden van open-source software.

Het bovenstaande screenshot laat het dashboard van onze eigen website zien, gebouwd met WordPress. Zoals je ziet heb je vanuit hier toegang tot je pagina’s, blogberichten, portfolio-items, testimonials, foto’s en nog veel meer!

De tegenhangers van open-source, zijn CMS’en als Squarespace en Wix. In tegenstelling tot open-source software zijn deze programma’s niet gratis, en worden ze door een commercieel bedrijf ontwikkeld. Bovendien zijn deze twee CMS’en een stuk beperkter dan de eerder genoemde: het systeem richt zich op doe-het-zelf webbouwers, en niet op maatwerkwebsites zoals wij ze bij Bureau Box bouwen.

Lees ook deel 2! In het tweede deel zoomen we in op de inhoud van je website (het creëren van content), e-mailadressen en het onderhoud van je website.

Wil jij een website laten maken? Laat het ons weten!
Remi Huigen remi@bureaubox.nl

Remi is een echte reclamemaker is hart en nieren. Hij heeft het vermogen om abstracte problemen om te zetten in concrete en creatieve concepten, om zo jouw verhaal te vertellen. Het liefste zet Remi zijn talenten in voor een groenere wereld. Daarom heeft hij in 2017 Stichting The GreenBox in het leven geroepen.

Als Remi niet aan het werk is, zit hij het liefste samen met zijn kat Nynke bij de openhaard, met een goed glas Schotse whisky en een oude plaat van Otis.

Geen reacties

Laat een bericht achter

%d bloggers liken dit: